Vægt og vejning?

Artikler om pasning og pleje af tamrotter, ideer til foder, forslag til forbyggelse af sygdomme, hvilken medicin du plejer at benytte? Tips og ideer, buropbygning osv. Kun fantasien sætter grænsen.

Redaktør: Lylle My

Besvar
Totternesmor
DTF Forum Medlem
Indlæg: 1
Tilmeldt: tors jun 22, 2017 9:33 pm

Vægt og vejning?

Indlæg af Totternesmor » tors jun 22, 2017 11:49 pm

Hej alle sammen :)
Jeg har to dejlige damer på snart 9 uger. Der var lidt sygdom i starten at deres liv, og herefter anbefalede den dygtige
dyrlæge at veje dem hvilket vi har gjort 1 gang hver uge men er det for ofte? Og hvad med deres vægt - da de var 8 uger vejede de hhv. 144g og 157g ?! :?: :)
Billede
Stolt mor til Nanna og Gizmo

Brugeravatar
Lylle My
Site Admin
Indlæg: 5937
Tilmeldt: lør jul 24, 2010 10:40 am
Geografisk sted: Aalborg

Re: Vægt og vejning?

Indlæg af Lylle My » fre jun 23, 2017 3:42 pm

Det er ALTID godt at veje sine rotter med mellemrum for at holde øje med, om de vokser, som de skal - og én gang om ugen er perfekt... også fordi de så vænner sig til det, så de efterhånden vil synes at den ugentlige vejning ligefrem er en sjov lille udflugt. :)

Man kan bare ikke rigtigt sammenligne éns egne rotters vægt med andre jævnaldrende rotter - de kan udelukkende sammenlignes med sig selv fra den ene vejning til den anden. Nogle rotter ER bare helt naturligt større og vokser hurtigere end andre, uden at der er den mindste forskel på hvor sunde og stærke de er. Og en lille tynd splejs kan være lige så gennemsund og rask som en stor, hurtigtvoksende og muskuløs basse.

Men i stedet for at sammenligne med andre rotters vægt, kan man benytte den ugentlige vejning til at give sine rotter et lille "hjemme-sundhedseftersyn":

Start med at kigge på rotten... Er dens pels sund og blank, eller virker den tør og kedelig? Får rotten pludselige udbrud af energi, drøner rundt og undersøger alt omkring sig, eller ser den ud til hurtigt at blive træt? Er dens øjne store, runde og klare perler, eller har de et lidt mat udseende? Hvis den det meste af tiden holder øjnene klemt en smule sammen så de ikke ser helt runde ud, men den snarere får et lidt skeptisk, "Clint Eastwood-lignende", udseende, kan det være et tegn på at dens helbred ikke er helt i top, eller at den har ondt ét eller andet sted. Hvis ørerne det meste af tiden holdes drejet ud mod siden eller endda drejet helt bagud, kan dét også være et tegn på dårligdom eller smerter. Når rotten slapper af, skal pelsen ligge mere eller mindre fladt ned mod huden. Hvis pelsen stritter, så dyret får et blødt og vamset udseende under afslapning og søvn, er dét også et tegn på at den har det skidt.
Enhver rotteejer vil have stor gavn af at lære rottens smertesignaler at kende, netop fordi rotter er så djævelsk gode til at skjule både smerter og helbredsproblemer, så signalerne kan være små og utydelige... men hvis man kender dem, opdager man dem alligevel hurtigt. En rigtig god side at læse op på, er den norske avler Matmors side, som man kan finde hér: http://matmor.info/Smerterotter.pdf

Derefter går du til det EGENTLIGE sundhedseftersyn:

Sæt dig med rotten på skødet og hold den, mens du nusser den, taler kærlig til den, og med to fingre føler ned langs dens rygrad - hele vejen fra nakken og ned til haleroden. Slut af med at lade halen glide løst imellem dine to fingre, så du mærker om der er hudforandringer - eller om der er steder, hvor halen ikke føles helt, som den bør.

Så gennemføler du dens nakke, hals og kæbe stille og roligt med med dine fingerspidser. Check specielt i dét område, om der skulle være bitte-bittesmå sår (kan være tegn på et udbrud af skab), som er skjult nede under pelsen. Derefter nusser du forsigtigt begge ører, mens du kigger ned i dem for at se, om de er rene og pæne indvendige. Kig også på øjnene - brug to fingre til stille og roligt at åbne hvert øje lidt mere, så du kan se alt. Check for tegn på betændelse eller større mængder porfyrin (et rødt farvestof fra rottens slimhinder, som ligner blod - men ikke er det. I større mængder kan det være et symptom på at noget ikke er helt, som det burde være)
Derefter bruger du to fingre til forsigtigt at løfte rottens overlæbe, så du kan se dens tænder. Rottetænder skal være lige, let bagudbuede - og gulbrune af farve.

Så løfter du rotten op med din ene hånd, så dens mave vender indad imod dig. Med fingerspidserne mærker du på dens brystkasse, og går derefter ned til at gennemføle maven blidt. Kig også grundigt på rottens kønsdele efter tegn på, at noget ser ud til ikke at være helt, som det plejer.

Derefter griber du - igen med to fingre - blidt fat i deres ben, ét efter ét, og føler forsigtigt op og ned ad dem, mærker forsigtigt på poterne, mens du kigger efter om de alle ser ud, som de skal... og strækker og bøjer benene langsomt og forsigtigt for at finde ud af, om led og ledbånd virker, som de skal. Hold aldrig så fast, at rotten ikke selv kan trække benet væk, for dét vil den temmelig sikkert gøre en del gange under undersøgelsen... Bare vær tålmodig, tag blidt fat omkring benet igen og fortsæt roligt din undersøgelse, uanset hvor mange gange den trækker benet til sig.

Til sidst er det en god idé lige at checke dens lunger, fordi rotter nu engang HAR meget let ved at udvikle lungebesvær:

Løft rotten op i hovedhøjde, og tryk siden af dens brystkasse tæt ind til dit øre - først den ene side af dens brystkasse, og derefter den anden. Hold dens brystkasse presset roligt ind imod dit øre i et stykke tid, indtil den slapper nogenlunde af og trækker vejret rimeligt normalt. Lyt intenst efter, om der skulle være svage mislyde, der kunne være tegn på slim i lungerne. Normalt vil man kun høre rottens hjerte banke, og måske en sund, susende lyd fra vejrtrækningen - et tegn på, at lungerne er rene og fine. Hvis man derimod hører selv de allersvageste klikkende, pibende, knitrende eller raslende lyde derindefra, bør man straks få en tid hos sin dyrlæge for at få checket rottens lunger. En begyndende lungebetændelse kan nemlig lynhurtigt udvikle sig fatalt - eller skade lungerne varigt på grund af arvæv efter infektionen.
Sådan et "hjemme-check" af rottens lunger vil selvfølgelig altid KUN være vejledende, ikke mindst fordi rotter er verdensmestre i at trække vejret så tilpas overfladisk, at lydene slet ikke kan kunne høres uden stetoskop... så hvis man er det mindste i tvivl, må man få dyrlægen til at checke dens lunger. Han eller hun har jo både værktøjet og erfaringen til at kunne høre - og fortolke - alle dé ting, vi ejere aldrig ville kunne høre med det blotte øre.
Hjemme-checket er bare en god vejledning, der betyder at man måske hurtigere end ellers vil kunne opdage en begyndende lungebetændelse... og chancen for en 100% helbredelse uden de mindste lungeskader vil selvfølgelig altid være LANGT større, jo hurtigere der bliver skredet ind med antibiotika. :)
4 lækre hanrotter, 2 dværgpapegøjer, 4 nymfeparakitter og 1 fritgående kanin

Besvar