At gøre nervøse ungrotter trygge ved mennesker

Artikler om pasning og pleje af tamrotter, ideer til foder, forslag til forbyggelse af sygdomme, hvilken medicin du plejer at benytte? Tips og ideer, buropbygning osv. Kun fantasien sætter grænsen.

Redaktør: Lylle My

Besvar
Brugeravatar
Lylle My
Site Admin
Indlæg: 5919
Tilmeldt: lør jul 24, 2010 10:40 am
Geografisk sted: Aalborg

At gøre nervøse ungrotter trygge ved mennesker

Indlæg af Lylle My » tors dec 05, 2019 10:47 pm

En samling af gode, gennemprøvede råd til, hvordan man kan gøre en nervøs tamrotte tryg ved mennesker:Fjern huler og andre gode gemmesteder fra buret.
En nervøs rotte bliver kun ENDNU mere nervøs af at have et godt skjulested... for hvorfor skulle man løbe risikoen ved at lære et potentielt farligt menneske at kende, når det er meget lettere at gemme sig for det?

Hæng i stedet flere åbne hængekøjer op - og smid et lille hyggetæppe (f.eks. en T-shirt eller lignende) eller en MASSE avispapirstrimler ned i bunden af buret, som de kan kravle rundt under og bygge rede i hængekøjerne af.UNDGÅ for guds skyld at bevæge dig forsigtigt og hensynsfuldt i nærheden af buret.
Hvis man bevæger sig forsigtigt for at undgå at skræmme de små nye familiemedlemmer, vil de kun stole ENDNU mindre på én - fordi forsigtige bevægelser giver én NØJAGTIG det samme kropssprog som et rovdyr på jagt... og eftersom rotter er det naturlige byttedyr for rigtig mange rovdyr, så vil de gøre alt for at undgå et menneske, der udsender dén slags "lurende rovdyr-signaler".

Bevæg dig i stedet, som om de allerede VAR trygge ved dig. Trom med fingerspidserne på burets tremmer og snak glad til dem ved enhver lejlighed. Syng gerne for dem, mens du stikker hovedet tæt hen til buret - også, selv om de bliver bange. Dans og syng højlydt tæt ved buret. (gerne, når du er alene i huset - så du ikke bliver helt til grin)
Rotter er fra naturens hånd indrettet til at gå i panik over den mindste trussel, men de er OGSÅ indrettet til, at hvis noget viser sig ikke at være farligt alligevel - så vil panikken hurtigt blive afløst af dens modsætning... nemlig nysgerrighed.

Leg "vanskabt rotte" inde i totternes bur.
Denne metode er nærmest idiotsikker til at vække rotternes naturlige nysgerrighed i en grad, så de fuldstændig glemmer deres angst.
Lad som om din hånd er en venlig og legesyg voksen rotte. Stik hånden ind og efterlign rotternes lege-bevægelser med den... "Løb" vildt og energisk rundt på bunden... grav energisk i strøelsen og smid det gerne op i luften... Kravl vildt op og ned ad tremmerne, så det synger i dem... Krads på grene, hylder og legetøj (som om du gnaver i det)... Stik en finger ned i deres madskål og krads i maden, som om du spiser af det... og lad igen din hånd "drøne" vildt rundt nede i bunden af buret, mens den graver lystigt i bundlaget.

Dette vil højst sandsynligt få dine rotter til at gå i frådende panik og smutte hen i den fjerneste ende af buret og trykke sig sammen... men efter kort tid vil du opdage, at de stikker hovedet forsigtigt frem og kigger undrende ned på dén "vanskabte rotte", der løber rundt og leger inde i deres bur. Og efterhånden vil de vove sig tættere og tættere på for at lære den at kende.
Til sidst vil de forsigtigt nærme sig din hånd, og måske lige undersøge den ved at føle på dig med deres tænder. Stik så en finger frem, rør kortvarigt ved rottens nakke eller hals, og leg dérefter videre som om du ikke er en klap interesseret.
Når den så efterhånden føler sig sikker på, at du ikke har tænkt dig at angribe den, vil den lidt efter lidt føle sig tryg nok til at røre ved din hånd med forpoterne for at være med i legen. Klø den igen i nakken - og leg videre for dig selv. Når den så føler sig HELT tryg, kan du engang imellem lægge hånden på bunden af buret med håndfladen opad og nusse rotten under maven og halsen med fingerspidserne - og hvis den kravler op på din håndflade, kan du en gang imellem løfte den en enkelt centimeter op og ned - som forberedelse til at lære den, at der ikke sker noget ved at blive løftet af et menneske. (husk at give den en godbid bagefter)

Alt efter rottens personlighed vil det på kort tid få den til at føle sig helt tryg ved at blive håndteret af dig... Husk bare, at man ikke må gribe fat i en nervøs rotte ovenfra, før man langsomt har vænnet den til at blive løftet på dén måde. Hvis man gør dét, vil den nemlig reagere som om den bliver fanget af et rovdyr. Brug i stedet begge hænder til at "skovle" den op med. (samme bevægelse, som hvis du skovler vand op med hænderne fra en skål) Derefter kan du lukke hænderne omkring den, så den sidder inde i en tryg og lun "hule", mens du løfter den dérhen, hvor du vil have den.
4 lækre hanrotter, 2 dværgpapegøjer, 4 nymfeparakitter og 1 fritgående kanin

Besvar